Түркияда ірімшіктің тарихы терең

Түрік асханасы әртүрлі аймақтарда өндірілген түрлі ірімшіктерімен, ерекше дәмді тағамдарымен және әртүрлі ірімшіктерімен таң қалдырады. Бұл дәмдердің негізінде Түркияның басқа аймақтарына ғана тән климатпен жасалған бай биоәртүрлілік жатыр. Әртүрлі климаттық жағдайларға байланысты әр аймақта сүт пен ірімшіктің жеке дәмі мен хош иісі бар. Түркияның әсерлі ірімшік таңдауы әртүрлі өндіріс әдістерімен үйлеседі. «Электрондық журналдағы ақ ірімшік», «Конья көк ірімшігі», «Эрзинджан тулум ірімшігі», «Карс қартайған кахар мен грюйер» және «Ван герби ірімшігі» түрік дәмділерінің бір бөлігі ғана…

«Беяз Пейнир» (Ақ ірімшік) түрік таңғы астарының маңызды құрамдас бөлігі және елдегі ең сүйікті деликатестердің бірі. Едирне ақ ірімшігі Тунджа, Мерич, Арда және Эргене өзендерінің атырауларында жергілікті шөптермен қоректенетін қой, ешкі және сиыр сүтінен жасалады. Едирне ақ ірімшігінің басты ерекшелігі – қоспалардың болмауы; Тек сүт, ашытқы және тұз қолданылады. Чанаккаленің Езин ауданының атымен аталған Ezin ақ ірімшігі түрік таңғы асындағы тағы бір дәстүрлі және маңызды ақ ірімшік.


Жұмсақ, орташа немесе қатты құрылымды өндіруге болатын бұл ірімшік өзінің ерекше дәмі мен хош иісін Қаз тауының табиғи өсімдіктерімен және минералды ресурстарымен қоректенетін сиыр, қой немесе ешкі сүтінен алады.

Балыкесир: 50 түрлі сыраның Отаны
Михалич ірімшігі – Түркияда ғасырлар бойы өндірілген ежелгі ірімшік. Ақ сыраға қарағанда, оның өндірісі елдің бірнеше аймақтарымен шектеледі, олардың басты мысалдары Балыкесир мен Бурса. Михалический ірімшікті әдетте ешкі немесе сиыр сүтінен жасайды және ол қатып, құрғағанша тұзды ерітіндіде сақталады. Ащы, тұзды дәмі арқасында ол грильден кейін көптеген тағамдарда, соның ішінде салаттарда қолданылады. Басқа ірімшіктер сияқты, ол негізгі тағамдарға арналған тағамдар мен гарнирлерде қолданылады.

Балыкесирге келетін болсақ, ірімшіктің 50 түрі бар. Қаланың көп мәдениетті құрылымы, сүттің әртүрлі түрлерінен жасалған өнімдер және алуан түрлі өндіріс әдістері оны «нағыз ірімшік жұмағына» айналдырды. Әртүрлі сүт түрлері мен технологияларды қолдану арқылы жасалған Келле ірімшігі Мәрмәр мен Эгей теңіздерінің шекарасында орналасқан осы әдемі қаланың барлық аймақтарында танымал. Түркиядағы ең дәмді ірімшіктер қой ешкі сүтінен жасалған сепет (себет) ірімшіктері, маринадталған Тулум ірімшіктері және сарысудан жасалған лор (сүзбе) ірімшіктері болып табылады.

Кападокия аймағының көгерген ірімшіктері
Географиялық жағынан Кападокияда орналасқан Нигде көгерген көк ірімшік Түркиядағы ең ерекше ірімшік түрлерінің бірі болып табылады. Ешбір жерде көк жеті айға жететін 15 метр тереңдіктегі үңгірлерге орналастырылмайды. Жеті айдан кейін бұл ірімшік хош иісті және көк болады, сонымен қатар табиғи антибиотик болып табылады. Үңгірлерде піскен тағы бір дәстүрлі ірімшік – Қараманнан шыққан Дивле Обрук ірімшігі. Бұл ірімшік 700 жыл бұрын пайда болған және емдік шөптерге бай қыраттар мен шалғындарда өсірілген қой мен ешкі сүтінен жасалған.


Ірімшік ерекше зең флорасы бар үңгірлерде бес ай сақталады және алдымен көк зеңмен, содан кейін ақ зеңмен, соңында қызыл зеңмен жабылады. Аймақтағы көгерген ірімшігімен әйгілі тағы бір қала – Кония. Сан ғасырлық тарихы мен дәмі бар көгерген конья ірімшігі тек сүт пен ашытқыдан дайындалып, арнайы бөлмелерде құйылады.
Бұл ірімшік бір кездері Османлы сарбаздарына антибиотик ретінде берілген, содан кейін 6 айлық өндіріс процесінен кейін қызмет еткен.

Шығыстың ерекше дәмі: нағыз сыр жұмағы
Шығыс Анадолы аймағы да өзіндік ірімшіктерімен танымал. Эрзинжан Тулум ірімшігі, Карстағы Қашар ірімшігі және Вэнс Герби ірімшігі осы аймақтағы ең дәмді ірімшіктердің бірі. Бұл ірімшіктердің дәмінің құпиялары биік тау үстірттері, бай өсімдіктердің алуан түрлілігі және таза және салқын ауасы. Тулум ірімшігі шикі сүт пен табиғи ашытқыны қолданудың арқасында ерекше дәмге ие және ешкі немесе қой терісінде 2-3 ай престеу және сақтаудан кейін тұтынуға дайын болады.

Карстың танымалдылығы негізінен оның ірімшіктеріне байланысты. 1600 гүлді түрі бар, олардың 100-ге жуығы эндемикалық болып табылатын егістік алқаптарында жайылып жүрген сиырлардың сүті қаланың маңызды өнімдері: Карс Кахар және Грюйерді өндіруге пайдаланылады. Қаланың географиялық тұрғыдан белгіленген өнімі Карс кашар ірімшігі жеуге болатындай он айға дейін піседі. Бұл дәмді ірімшіктің дәмін татудан басқа, сіз қала орталығындағы ірімшік мұражайында және Богатепе ауылының ірімшік мұражайында дәстүрлі қолдан жасалған ірімшік жасау әдістері туралы біле аласыз.
Ван – саяхатшыларды бай мәдени мұрасымен және дәмді тағамдарымен баурап алатын тағы бір жер. Бұл қала сонымен қатар Түркиядағы ең гүлденген таңғы астардың бірі болып табылатын Ван таңғы асының үйі. Ал Герби ірімшігі – бұл таңғы астың жұлдызы. Ван Герби ірімшігі жергілікті «жабайы сарымсақ» деп аталатын сирмоны гелиз, мендо, сиябо, тимьян және жабайы жалбыз сияқты жергілікті эндемикалық шөптермен араластыру арқылы жасалады. Қалбырлар мен саз балшық құмыралардағы жерге көмілген ірімшік үш-жеті айдан кейін жойылады. Әйгілі шөптен жасалған ірімшіктің дәмі мен хош иісі, сәл ұсақталған және қатты ірімшік география мен климатқа байланысты.

Жергілікті түрік ірімшігін қалай жейсіз?

Canakkale Ezine &
Едирне ақ ірімшіктері, әсіресе таңғы асқа қытырлақ симиттермен
Раки дастарханында қауын мен жеңіл тағамдармен

Ірімшік Михалич Таңғы асқа
Жазда бадам, кептірілген жемістер және қарбыз қосылған
Макарон өнімдері мен салаттарда

Niğde Blue & Konya MouldyТаңғы асқа, әсіресе құймақ пен омлетпен бірге.

Divle Obruk Таңғы ас бутербродтары (ыстық немесе суық) және омлеттер
Пісірілген өнімдерде, орамдарда және салаттарда
Шарап қосылған ірімшік табақтарында салынады.
Erzincan Tulum Таңғы асқа жаңа піскен жылы түрік наны немесе лаваш наны.
Макарон өнімдері мен кеспелерде, сондай-ақ рукола салаттарында.

Карс кашары (қарт Қашар) Таңғы асқа, тостқа және омлетке.
Сорпаларда (әсіресе үгітілген қызанақ сорпасы)

Kars Gruyère Таңғы асқа, тосттар мен омлеттерге арналған.
Ет тағамдарына арналған таңғыш ретінде
Шарап қосылған ірімшік табақтарында

Ван Херби ірімшігі таңғы асқа – Ван таңғы асының жұлдызы
Пісірілген өнімдерде, орамдарда және салаттарда

36 thoughts on “Түркияда ірімшіктің тарихы терең

  1. When I initially commented I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and
    now each time a comment is added I get 4 emails with the exact same
    comment. There has to be an easy method you are able to remove
    me from that service? Thanks!

  2. Trik Bɑru Untuk Mᥙdah Menang Main Poker Online ini kemungkinan ƅisа membantu
    anda yang bwru muloai betmain supaya dapat tingkatkan withdrew poker anda.
    Game poker ini kemungkinan bisa jadi salqh satunya ѕumber
    pendɑpatan penambahan untսk anda yang spesiaⅼis dalam bermnain Poker Online.
    Melainkan jadi sρesialіs tentunya anda perlu maս pelajwri beberapa taktik yang bisa menolong anda untuk gampang menang dalkam poker online terρeгcaya dan teerƅaik
    di Winsport77.

    Herе is my web pagve — poker online games

  3. This design is steller! You obviously know
    how to keep a reader amused. Between your wit and your
    videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job.
    I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it.
    Too cool!

  4. After exploring a handful of the blog articles on your blog, I truly like your technique of writing a blog.
    I book-marked it to my bookmark website list and will
    be checking back in the near future. Please check out my web site too and
    tell me your opinion.

  5. Good day! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting
    a new project in a community in the same niche. Your blog
    provided us valuable information to work on. You have done a wonderful
    job!

  6. You really make it appear really easy together with
    your presentation however I in finding this matter to be actually one thing
    which I believe I’d never understand. It kind of feels too complicated and very huge
    for me. I am looking forward to your subsequent submit, I will attempt
    to get the cling of it!

  7. I’m more than happy to find this great site. I wanted to thank you for ones time for this fantastic
    read!! I definitely enjoyed every bit of it and i also have you
    saved to fav to see new stuff on your blog.

  8. Very good blog you have here but I was curious if you knew of any user discussion forums that cover the same topics talked about in this article?

    I’d really love to be a part of group where I can get suggestions from other knowledgeable
    people that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know.
    Appreciate it!

  9. An outstanding share! I have just forwarded this onto
    a co-worker who had been doing a little research on this.
    And he in fact bought me dinner due to the fact that I discovered it for him…
    lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!!
    But yeah, thanx for spending the time to talk about this subject here on your website.

  10. I blog quite often and I seriously thank you for your information.
    This article has truly peaked my interest. I’m going to take
    a note of your site and keep checking for new details about once a week.
    I subscribed to your RSS feed too.

  11. Hello would you mind letting me know which
    hosting company you’re using? I’ve loaded your blog in 3 completely different web browsers and I
    must say this blog loads a lot quicker then most.
    Can you recommend a good hosting provider
    at a fair price? Thanks a lot, I appreciate it!

  12. Having read this I believed it was rather informative. I appreciate you
    finding the time and effort to put this informative article together.
    I once again find myself personally spending a significant
    amount of time both reading and commenting. But so what,
    it was still worth it!

  13. Thank you a lot for sharing this with all folks you actually understand what you are speaking approximately!
    Bookmarked. Kindly also visit my site =). We will have a hyperlink alternate arrangement
    among us

  14. Hi! Quick question that’s completely off topic.
    Do you know how to make your site mobile friendly? My website looks weird
    when viewing from my iphone 4. I’m trying to find a template or plugin that might be able
    to fix this issue. If you have any suggestions, please share.
    Many thanks!

  15. Fantastic items from you, man. I’ve take note your stuff prior
    to and you’re just extremely great. I actually like what you’ve obtained here, really like what
    you’re saying and the way during which you are saying it.
    You are making it enjoyable and you continue to care for to stay it
    wise. I cant wait to learn much more from you. This is really a wonderful web
    site.

  16. Thanks for any other informative blog. Where else may just I am getting that kind of info written in such a
    perfect way? I’ve a mission that I am just now working on,
    and I’ve been on the look out for such info.

  17. Do you have a spam problem on this website; I also am a blogger, and I was curious about your
    situation; many of us have developed some nice procedures and we are looking to trade methods with others, be sure to shoot me an e-mail if interested.

  18. I loved as much as you will receive carried out right here.
    The sketch is tasteful, your authored material stylish.
    nonetheless, you command get bought an edginess over that you wish
    be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Яндекс.Метрика